- Úvod
- KOŘENÍ JEDNODRUHOVÉ
- Oregáno
Oregáno

- Kompletní specifikace
- Související zboží5
- OregánoSkladem40 Kč35 Kč bez DPH
Typickým italským kořením je dobromysl (oregáno) samozřejmě vynikající do všech jižních jídel.
K nim patří pizza a lasaně, nudlové omáčky a jídla z rajských jablíček.
Oregáno má však své nepostradatelné místo i v české kuchyni.
Je to přecejen sestra majoránky a tak není od věci jí přidat do klasicky českých jídel.
Špetku oregána přidejte do majoránky a malinko zesílíte její chuť.
Dobromysl koření také saláty a polévky, ryby a masitá jídla, ragú a sekanou. Hodí i k sýrovým jídlům a sádlu. Pizzu si bez dobromyslu vůbec nedokážeme představit, stejně jako je vynikající u masa i skopového a jehněčího.
Dobromysl je oblíbený také v Mexiku, ve Středozemí a mnoha zemích světa.
Dobromysl a jeho léčivé účinky
- v léčitelství se dobromysl používá jako prostředek k lepšímu trávení a povzbuzení chuti
- preventivně se dobromyslu užívá při žaludečních neurózách a to nejlépe v kombinaci s meduňkou, třezalkou, hořcem nebo puškvorcem formou čajů
- silice dobromyslu pomáhají uvolńovat křeče při kašli, usnadňuje odkašlávání, inhalace dobromyslových par se osvědčila při kašli a rýmě
- dobromysl působí protizánětlivě a uklidňuje
- dobromysl lze využít také při žaludečních a střevních chorobách (zánětech), při žaludečních neurózách (uklidňuje)
- dobromysl funguje i jako mírné antidepresivum, při poruchách spánku, při epilepsii
- dále dobromysl reguluje menstruaci, podporuje funkčnost jater a snižuje revmatické bolesti
- dobromysl prohlubuje sílu srdečního svalu
Dobromysl se používá i jako obklady a osvěžující koupele