Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Premium koření
  3. Kurkuma mletá Prémová kvalita

Kurkuma mletá Prémová kvalita

Lékárenská kořenka hnědá, obsah 100 ml.

Díky své chuti, zbarvení a vlastnostem je kurkuma považována za náhražku šafránu, který je na celém světě velmi vzácný. Kurkumase někdy přezdívá indic... celý popis
Dostupnost
Skladem
Vyberte balení
143 Kč
124 Kč
bez DPH
ks
  • Kompletní specifikace
  • Kurkuma mletá Prémová kvalita
    Kurkuma mletá Prémová kvalita
    Skladem
    143 Kč
    124 Kč bez DPH
  • ks
Kompletní specifikace

Díky své chuti, zbarvení a vlastnostem je kurkuma považována za náhražku šafránu, který je na celém světě velmi vzácný. Kurkumase někdy přezdívá indický šafrán, případně žlutý zázvor Kurkuma je známa od středověku. Kurkumu používáme v kari koření. V kuchyni se kurkuma používá k zahušťování rybích a želvích polévek,kurkuma je též jako barvivo do potravin, do bezvaječných těstovin, polévek, rýže, k barvení másla a sýrů.

kurkuma kořen celý

Článek z www.facebook.com/samuel-korenicz

Je to trvalka, asi 80-90 cm dlouhá. Pěstuje se v Indii, Číně, Indonésii a v přírodní medicíně se užívá k léčení mnoha zdravotních problémů. Léčivě působí kořen a oddenky.

Zvláčňuje pokožku, čistí krev, je vhodná na spáleniny, akné, lupenky, kožní vyrážky a při pásovém oparu.
Používá se k léčení jater, zažívací soustavy, hepatitidy, působí proti parazitům. Užívá se při bolestech břicha, nadýmání, kolikách a při otravách jídlem, bolestech zubů a krku, dále na zvýšení imunity, při onemocnění srdce, svrabu, artritidě, rakovině tlustého střeva a lymfomech, epilepsii, koma způsobené hořečnatými onemocněními a při poruchách menstruace.

Normy kvality - ČSN ISO 5566 Kurkuma – Stanovení barevné mohutnosti. Spektrofotometrická metoda.ČSN ISO 5562 Kurkuma celá nebo mletá (prášková) – Specifikace 
Chemické požadavky na kurkumu (ČSN ISO 5562) Vlhkost, % (m/m), nejvýše 10,Celkový popel, % (m/m), nejvýše 9,Popel nerozpustný v kyselině, % (m/m), nejvýše 1,5, Barvivost, vyjádřená jako obsah kurkuminoidů, nejméně 2.

Kurkuma je pravděpodobně sterilní triploid vyvinutý selekcí a vegetativním šířením mezi divokým diploidem Curcuma aromatica Salisb., pocházející z Indie, Sri Lanky a východních Himalájí a dalšími blízce příbuznými tetraploidními druhy. C. Longa není známa jako planě rostoucí, ale byla domestikována v oblastech Jamajky, západní Indie, na východě Jávy a Indonésii. Evropě nemá vhodné podmínky a nepěstuje se.

Pod označením E je 100 Kurkumin je přidáván jako barvivo, například do hořčice, margarínu a uzenin.

Oddenek obsahuje barvivo s podílem žlutého fenolického curcuminu a příbuzného desmethoxycurcuminu a bis-desmethoxycurcuminu. Obsahuje silici 2 – 10 % (nejčastěji 4 – 5%), která je tvořena především seskviterpeny, 50 – 80 % připadá na turmerony a dehydroturmeron. Dále obsahuje α a β-pinen, kamfen, limonen, eugenol, cineol aj. Obsahuje pryskyřice a vitamin C. Pigmenty jsou citlivé na změnu pH, v kyselém prostředí se barví žlutočerveně, v alkalickém červenohnědě.

 

Koření a bohatý výběr chilli papriček. Perská, Himalájská a havajská sůl. Sůl černá mořská. Výběr mlýnků na pepř i sůl. Kořenky, plechové dózy. Vařečky a eco dřevěné potřeby do kuchyně. Bio směsi koření ve vynikající kvalitě. Koření na ryby, těstoviny, divočinu, bažanta, králíka a drůbeží.

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.