- Úvod
- Premium koření
- Kurkuma mletá Prémová kvalita
Kurkuma mletá Prémová kvalita

- Kompletní specifikace
- Kurkuma mletá Prémová kvalitaSkladem98 Kč85 Kč bez DPH
Díky své chuti, zbarvení a vlastnostem je kurkuma považována za náhražku šafránu, který je na celém světě velmi vzácný. Kurkumase někdy přezdívá indický šafrán, případně žlutý zázvor Kurkuma je známa od středověku. Kurkumu používáme v kari koření. V kuchyni se kurkuma používá k zahušťování rybích a želvích polévek,kurkuma je též jako barvivo do potravin, do bezvaječných těstovin, polévek, rýže, k barvení másla a sýrů.
Článek z www.facebook.com/samuel-korenicz
Je to trvalka, asi 80-90 cm dlouhá. Pěstuje se v Indii, Číně, Indonésii a v přírodní medicíně se užívá k léčení mnoha zdravotních problémů. Léčivě působí kořen a oddenky.
Zvláčňuje pokožku, čistí krev, je vhodná na spáleniny, akné, lupenky, kožní vyrážky a při pásovém oparu.
Používá se k léčení jater, zažívací soustavy, hepatitidy, působí proti parazitům. Užívá se při bolestech břicha, nadýmání, kolikách a při otravách jídlem, bolestech zubů a krku, dále na zvýšení imunity, při onemocnění srdce, svrabu, artritidě, rakovině tlustého střeva a lymfomech, epilepsii, koma způsobené hořečnatými onemocněními a při poruchách menstruace.
Normy kvality - ČSN ISO 5566 Kurkuma – Stanovení barevné mohutnosti. Spektrofotometrická metoda.ČSN ISO 5562 Kurkuma celá nebo mletá (prášková) – Specifikace
Chemické požadavky na kurkumu (ČSN ISO 5562) Vlhkost, % (m/m), nejvýše 10,Celkový popel, % (m/m), nejvýše 9,Popel nerozpustný v kyselině, % (m/m), nejvýše 1,5, Barvivost, vyjádřená jako obsah kurkuminoidů, nejméně 2.
Kurkuma je pravděpodobně sterilní triploid vyvinutý selekcí a vegetativním šířením mezi divokým diploidem Curcuma aromatica Salisb., pocházející z Indie, Sri Lanky a východních Himalájí a dalšími blízce příbuznými tetraploidními druhy. C. Longa není známa jako planě rostoucí, ale byla domestikována v oblastech Jamajky, západní Indie, na východě Jávy a Indonésii. Evropě nemá vhodné podmínky a nepěstuje se.
Pod označením E je 100 Kurkumin je přidáván jako barvivo, například do hořčice, margarínu a uzenin.
Oddenek obsahuje barvivo s podílem žlutého fenolického curcuminu a příbuzného desmethoxycurcuminu a bis-desmethoxycurcuminu. Obsahuje silici 2 – 10 % (nejčastěji 4 – 5%), která je tvořena především seskviterpeny, 50 – 80 % připadá na turmerony a dehydroturmeron. Dále obsahuje α a β-pinen, kamfen, limonen, eugenol, cineol aj. Obsahuje pryskyřice a vitamin C. Pigmenty jsou citlivé na změnu pH, v kyselém prostředí se barví žlutočerveně, v alkalickém červenohnědě.