- Úvod
- Recepty a tipy na vaření
- Asie
- Kimchi
Kimchi

- Kompletní specifikace
- KimchiSkladembez DPH
Korejské tradiční jídlo kimchi se podává samostatně nebo jako součást různých jídel během celého dne.
Nakládané fermentované ( kvašené ) zelí kimchi je považováno za jedno z top nejzdravějších jídel na světě.
V Koreji se můžete setkat s různými recepty. Náš recept je základní varianta kterou lze dochutit dle vlastí fantazie.
1 pekingské zelí
1/2 menší ředkve bílé
8-14 stroužků česneku
2 lžíce cukru
2 lžíce rýžové mouky
1 cibule
1 lžíce sušeného mletého zázvoru, nebo dvojnásobek čerstvě strouhaného
1 hrst hrubozrnné soli
3-4 polévkové lžíce chilli ( podle toho jak chcete mít pokrm ostrý zvolte druh chilli)
Méně pálivé
Středně pálivé
Velmi ostré
Zelí rozkrojte na čtyři díly prosolte solí i mezi listy a ponořte do studené vody. Takto ponechte zelí 1-3 hodiny.
Poté propláchněte přebytečnou sůl a do zelí vetřete připravenou omáčku.
Zelí upěchujte do lahve, nebo nemáte-li originál kimchi nádobu postačí polévková terina.
Nechte naložené pozvolna kvasit 3 dny při pokojové teplotě a teprve poté skladujte na chladném místě.
Kimchi je nejlepší zhruba po 14 dnech.
Omáčka:
Do 100 ml vody přidejte 2 lžíce rýžové mouky a za stálého míchání připravte tředně hustou omáčku. Může se použít i rozvařená rýže. Vypněte a nechte vychladnou.
Přidejte chilli, cukr, zázvor, nasekaný česnek a promíchejte.
Dále přidejte na tenké proužky pokrájenou ředkev a cibuli.
Jedl jsem varianty s jablíčkem, medem, s ančovičkami nebo i s krevetami.
Na tento recept jsme použili i naše klasické zelí a mohu jen doporučit.
Dokořenit můžete buďto jemnějším kořením WU-FEN nebo pikantnějším ŠIČIMI SAMIRO.
Často se používá k dochucení i rybí omáčka nebo černý česnek.