- Úvod
- KOŘENÍ JEDNODRUHOVÉ
- Estragon
Estragon

- Kompletní specifikace
- Související zboží6
- EstragonSkladem50 Kč43 Kč bez DPH
Vynikající do bylinkkových másel, majonéz, marinád, omelet, do nádivek, omáček, drůbeže, salátů. Skvělý je též na zvěřinu, k pečeným masům a zelenině.
Estragon je základní koření zelené francouzské kuchyně. Využití nalézá estragon v mnoha omáčkách, používá se také při přípravě polévek, rybích jídel, omelet, žampionů a salátů. Estragon se dále často používá k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, , majonéz, při nakládání zeleniny, marinád, k jemným zeleninovým pokrmům. Estragon dává pokrmům pikantně trpkou chuť. Estragon je také známý pod jménem pelyněk. Ve francouzské kuchyni je nepostradatelnou bylinou pro svou jemnou a přitom různorodou chuť i vůni. Estragon se využívá i v čínské, arménské a turecké kuchyni.
Pelyněk estragon lat. Artemisia dracunculus je též zvaný jako pelyněk kozalec. Rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae)se používá již od starověku jako léčivá rostlina a koření.
Estragon a jeho léčivé účinky
- používání estragonu podporuje chuť k jídlu, zvyšuje sekreci žluče, estragon povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, má močopudné účinky
- v lidovém léčitelství je estragon používán na střevní parazity (škrkavky, roupy)
- estragon oslazuje dech, otupuje chuť hořkých léků a napomáhá spánku
- příznivě působí estragon proti kornatění cév
- estragon taktéž přispívá ke snížení krevního tlaku